Waarom Lumiar Valley?

Lumiar Valley: ontwikkel je talenten spelenderwijs
Voor alle kinderen tussen de 4 en 14 jaar, die niet op de basisschool van Lumiar zitten, is er daarom Lumiar Valley. We bieden een BSO waar we veel de natuur in gaan en buitenspelen, maar daarnaast nog meer: Lumiar Valley biedt workshops en projecten met als doel het ontdekken en ontwikkelen van talenten. Deze projecten en workshops zijn voor alle kinderen toegankelijk en aangepast aan de leeftijd van je kind.

Zelfstandig of in teams werken zij spelenderwijs in 4, 8 of 12 weken aan een zelfgekozen en -bedacht project. Ze leren brainstormen, zoeken naar manieren om een puzzel op te lossen of bedenken oplossingen voor een maatschappelijk probleem. Maar ze leren ook samenwerken, hoe je een projectplan maakt. hoe je je idee pitcht en hoe je aan de benodigde middelen komt. Door te proberen, ‘fouten’ te maken en hiervan te leren, plezier te maken met elkaar en op elkaar te rekenen, ontwikkelen ze in een veilige en rijke omgeving hun talenten, hun eigenwaarde en zichzelf.

Ook voor kleintjes
Denk je dat je kind nog niet helemaal toe is aan Lumiar Valley omdat het nog wat jong is? Geen probleem. Wij vangen kinderen op vanaf 4 jaar. Zij kunnen lekker vrij (buiten) spelen, maar zeker ook meedoen met Lumiar Valley: er is veel te ontdekken en ze zullen dan ook met de mooiste verhalen thuiskomen!

Projecten
Projecten kunnen divers zijn en worden voor een deel geïnitieerd door de kinderen zelf. Denk aan uitdagingen zoals een vreemde taal leren, een game ontwerpen, een apparaat bouwen, programmeren, een bijzondere sport beoefenen, een boek schrijven, beeldhouwen, een boomhut ontwerpen en bouwen voor de kinderen uit de buurt, oplossingen verzinnen om het milieu te sparen, het opzetten van een bedrijfje, en nog veel meer.

Hoe werkt het?
Soms hebben kinderen al direct ideeën welke talenten ze willen ontdekken, en soms moeten ze een beetje geholpen worden. We bieden een veilige omgeving waar kinderen zonder schroom leren hun plannen naar voren te brengen. ‘Fout’ bestaat niet, respect voor elkaars ideeën staat voorop.

Als kinderen weten wat ze willen oplossen of onderzoeken, dienen ze gezamenlijk of alleen een projectvoorstel in. We begeleiden de kinderen met de uitvoer van het project. Is het haalbaar? Zijn er (externe) middelen nodig? Hoe komen we daaraan?

Als een project naar de mening van de kinderen is afgerond, en als de kinderen het leuk vinden, zoeken ze in overleg met ouders en begeleiders de publiciteit op. Dat kan de lokale krant zijn, maar bijvoorbeeld ook een expositie voor de buurt. Kinderen bedenken zelf hoe zij ze het liefste willen, zij hebben de regie.

Wat zijn de voordelen?
Bij Lumiar Valley kunnen kinderen ontdekken wat kun talenten zijn en worden ze uitgedaagd om zichzelf verder te ontwikkelen. De voordelen op een rijtje:

  • out-of-the-box en probleemoplossend denken en creativiteit wordt gestimuleerd
  • kinderen worden zelfstandiger en zelfverzekerder
  • ze leren samenwerkenreflecteren en elkaar respecteren
  • ze leren dat fouten maken niet fout is
  • we dagen ze uit om met elkaar in discussie te gaan, hun standpunten formuleren en goed naar voren te brengen en naar elkaar te luisteren
  • ze raken maatschappelijk betrokken en worden (zelf-)bewuster
  • kinderen komen in aanraking met activiteiten en leren skills waarvan ze dat nooit verwacht hadden, ze verrijken zichzelf en ervaren succes
  • kinderen worden zich bewust van hun eigen mogelijkheden en hun impact op de wereld
  • kinderen hebben bovenal plezier!